Followers

Apr 24, 2009

Tutorials Tentang Downloads

Banyak kawan² Tanya saya pasal menda ni so sy buat tutorial macam mana nok download citer,anime , lagu and etc..

Step to step cara nok Download cerita,anime ,lagu and etc…

Ada dua cara nak download file satu cara guna direct download and torrent.

Direct Download

File yang mengunakan direct download selalunya kecik tidak melebihi daripada 10mb. Anda tidak memerlukan software khas untuk mendownload file ini.Tapi banyak software yang dibina bagi membolehkan anda mendownload file ini dengan lebih laju.

Software saya recommend untuk direct download ialah IDM(Internet Download Manager) ialah software pay to use dan juga Orbit ialah software free.

TORRENT

Torrent selalu sejenis file yg besar yg decompressed kan menjadi kecik ia disimpan sebagai internet file untuk didownload.

Untuk download file torrent, menda yg mesti ada ialah torrent client seperti µtorrent. Ada pelbagai jenis torrent client ada yang pay to use (beli untuk guna) dan ada yg free. Saya recommend kan gunakan hanya yg free tak payah bayar dan senang digunakan.

Ni jenis Torrent client dan tempat nak download menda tu (klik pada nama torrent client tu)


Bittorrent
– Torrent client paling asas diantara semua torrent client.Paling digunakan tapi lambat skit dibandingkan dgn jenis lain.Guna hanya bila anda hanya boleh guna menda ni saja pada cpu anda.

Bittornado
–Torrent client yang advance dari Bittorrent yang memberikan option seperti limitkan upload atau download speed and menukar port. Masalahnya dengan Bittornado ialah ia mengunakan port range dan ia menjadikan nya susah untuk mengconfigurekan nya kalau anda mengunakan router. Ia sesuai digunakan jika anda mengunakan internet secara terus mengunakan modem.


Azureus
– Di antara jenis torent client yg paling advance pernah digunakan. Ada pelbagai features dan setting .Ia boleh gunakan pada semua jenis Operation System asalkan system itu supports Java. Tetapi menda ni menguna banyak RAM and CPU.Tidak sesuai digunakan bagi Computer Gamers kerana ia akan melambat kan game anda.

Bitcomet
– Diantara torrent client yang paling laju.Menpunyai banyak feature dan settings for advance user.Masalahnya kebanyakan private tracker tidak membenarkan anda mendownload file torrent mengunakan Bitcomet


µTorrent –Torrent client yang saya gunakan sekarang .Ia mudah untuk configure dan mengunakan satu port sahaja dan laju, ringan tidak mengunakan terlalu banyak RAM.Saya amat recomend kan anda mengunakan torrent client ini.


Asas tentang torrent

Apabila anda ingin mendownload anda perlu tahu pekara asas tentang torrent. Bila anda ingin mendownload torrent contoh di Mininova ataupun Animesuki anda akan melihat perkataan SEED dan PEERS contoh animesuki anda akan melihat anime K-ON seed 35 peers 80.

Seed bermaksud orang yang sudah siap mendownload file tersebut dan peers orang yg sedang mendownload file.Ini bermakna file yang mempunyai seed dan peers yang ramai akan membolehkan anda mendownload dgn lebih cepat.Tapi jika file itu hanya mempunyai peers sahaja kemungkinan anda mendownload file itu 100% adalah rendah.Oleh itu amat di recommend kan anda mendownload file yang mempunyai seed and peers yang ramai.

Torrent adalah sejenis software di mana anda memerlukan orang lain untuk menolong anda untuk menyiapkan file. Jadi anda di nasihat kan untuk membuka torrent client walaupun anda sudah siap mendownload untuk menguploadakan kembali sebagai seeder seperti orang kata Sharing is Caring.

Apabila anda mula mendownload file anda akan juga menguploadkan kan file itu.Secara theory nya semakin laju anda upload ,semakin laju download anda. Kebanyakan torrent memerlukan anda connect kepada TRACKER yang meyimpan data cpu yang download file. Most advance Torrent client ada function di kenali sebagai DHT. Tetapi tidak semua file torrent enable DHT, torrent dari private tracker selalunya tidak.Private tracker bermaksud anda perlu sign in atupun register dan mereka akan memantau download/upload ratio bagi memasti kan anda juga menguploadkan file sebagai seeder.Ini yang menyebab file dari private tracker lebih laju.

INFO
– Ini adalah asas kepada torrent tutorials.NI adalah 1 tutorial yang ke -2 akan menyusul pasal macam nak configure µTorrent supaya jadi lebih laju atau gempak..


Ingatan sebelum anda mendownload sesuatu file pastikana cpu anda dilengkapi dgn Antivirus sama ada free ataupun pay to use

Free Antivirus yang dicadangkan

AVG – Di antara antivirus free yg paling bagus,senang dikawal, regular update dan selalunya dpt mendetect virus dengan cepat

Avira – pilihan kedua selepas Avg.interntet saya menjadi lembab selepas mengunakan antivirus ini ,Tapi ia juga dpt mendetect virus dgn pantas

Pay to Use Antivirus

Kapersky – Detect virus dgn cepat .Kebanyakan sekolah mengunakan ini regular update

Norton Antivirus – Antivirus ini kurang digemari oleh Computer Gamers kerana kadang ² tidak membenar anda bermain sesebuah games tersebut.


Tempat untuk mendownload cerita, anime,lagu dan etc...

Tempat sy yang selalu kunjungi dan my favourite...

Nama tempat itu telah dihyperlink ke address nya ,Klik sahaja nama utk pergi ke address tersebut...

Anime

Animesuki – Ni tempat download anime yang anime sy suka.Di sini banyak citer anime baru yang belum di licensed di US .

Tokyo Toshokon – Tempat nak download pelbagai benda khasnya dari jepun macam lagu,manga dan anime sama licensed atau tidak.Disini ada animeyg sudah licensed macam Naruto dan Bleach

Tokyo Toshokon – Ini ialah jenis website sama dgn atas tp mempunyai URL yang berbeza .Jika anda mempunyai masalah dgn URL di atas cuba Link ni

Scarywater – Ini sebenar merupakan tempat pegumpulan kebanyakan group fansub jd anda juga boleh mencari anime disini.

INFO – Anime yang licensed bermaksud hakcipta anime itu dibeli oleh sesebuat syarikat dan dijual atau disiarkan di tv.Kebanyakan anime licensed seperti Blech atau Naruto payah untuk jumpai sebagai free torrent kecuali di beberapa tempat .

INFO – Kalu anda Ingin melihat sinopsis anime tersebut ini adalah beberapa tempat yang anda boleh rujuk AniDB ,AnimeNfo dan juga Baka-Update (tempat anda melihat anime atau manga baru)

Drama bersiri Jepun,Korea ,China atau Taiwan

D -addicts – Satu² nya tempat yang saya jumpa untuk mendownload drama asia dlm bahasa yang boleh difahami iaitu English.

INFO
– Kalu anda ingin melihat sinopsis cerita atau drama tersebut sila pergi ke DramaWiki

Drama atau Movie Melayu

Jiwang Torrent – Satu² nya tempat untuk mendownload cerita melayu (i think) anda perlu mendaftar sebelum boleh mendownload sesebuah cerita.

English,China, Korea, Jepun,Hindi Movie, Drama ,Software,Lagu and etc......

Mininova – Tempat saya download menda pertama berjenis torrent.Mempunyai pelbagi jenis torrent sama ada software,album,movie dan lain...

Pirate Bay – Mempunyai pelbagi jenis torrent sama ada software,album,movie dan lain...

Torrent Reactor – Mempunyai pelbagi jenis torrent sama ada software,album,movie dan lain...

Torrent Seach Engine –Tempat yang bagus untuk mencari menda yang dikehendaki kerana mengumpul kebanyakan tempat mendownload torrent seperti mininova,pirate bay dan lain...

Lagu

4Shared – Tempat dimana anda boleh mendownload pelbagai jenis lagu dlm pelbagai bahasa,picture dan software dan semuanya adalah free...

Jiwang.org –Tempat di mana and boleh mencari hampir semua melayu dan english.Anda perlu register untuk mendownload lagu waulaupun anda boleh mendownload secara free

Software

Cnet – Tempat download free software yang first sekali saya guna pernah dikenali dgn nama download.com.Tempat yang bagus bagi mencari free software.

Softpedia –Sama dgn Cnet tempat untuk memdownload software terutamanya yang free.Disini bagi saya tempat yang mempunyai lebih banyak software dan download speed nya lebih laju.

1 comment:

There was an error in this gadget